środa, 16 lipca 2014

Domowy chleb

Witajcie :-)
Dzisiaj przepis niezbyt skomplikowany, dla początkujących w pieczeniu w sam raz. Charakteryzuje się prostotą wykonania, łatwo dostępnymi składnikami oraz wspaniałym smakiem ciepłego bochenka.

Składniki:

  • 700 g mąki ( musi być min. 300 g mąki pszennej, reszta wg upodobań smakowych);
  • 400 ml letniej wody;
  • 180 g jogurtu naturalnego (ja używam zott) lub maślanki;
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub masła;
  • 1 łyżka cukru białego;
  • 1 łyżka soli;
  • 5 g suszonych drożdży ( można użyć 50  świeżych ale są one wtedy bardziej wyczuwalne)
  • bakalie ( maksymalnie 3 garście ulubionych dodatków: siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, żurawina itp.)
Przepis w wykonaniu jest banalnie prosty a efekt końcowy zachwyca.
Na samym początku produkty suche zmieszać ze sobą. To samo  uczynić z produktami mokrymi. Następnie połączyć suche z mokrymi i wyrobić ciasto min 5 minut  do połączenia składników. Niestety należy to zrobić ręcznie, ponieważ malakser nie da rady. Do tej roli warto "zatrudnić" swoja połówkę. Jeżeli nie chcemy aby ciasto przyklejało się do rąk (a nie chcemy;-)  ), co i rusz rozsmarować na dłoniach dwie krople oleju.
Następnie blachę "keksówkę" wysmarować masłem bądź olejem i oprószyć mąką. Przełożyć wyrobione ciasto do keksówki- uformować. Dla efektu wizualnego możemy wierzch ciasta trochę zwilżyć wodą i obsypać płatkami owsianymi. Blachę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto ładnie wyrosło. Po ok. godzinie podejrzeć czy chleb wyrósł do pożądanej wysokości.
UWAGA! Jeżeli chcemy upiec chlebek wysoki musimy zaopatrzyć się w taką też blachę, inaczej chlebek wypłynie i nic z tego nie wyjdzie.
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 st.- piec 30 min., po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 30 min.
Po upieczeniu chleba należy niezwłocznie wyjąć go z blachy inaczej może się "zapocić" i po prostu być mokry.
Przepis prosty prawda?
Zachęcam do zrobienia domowego chlebka, nie pożałujecie. A zapach świeżo upieczonego bochenka unoszący się w domu skusi do spróbowania niejednego niejadka.
Dajcie znać jak wam poszło.

Sylwia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz