Sezon ogórkowy właśnie się rozpoczął i tym samym chciałam podzielić się z wami kilkoma przepisami na ogórki. Przepisy są sprawdzone niejednokrotnie, zawsze się udają i w zimowe dni możemy raczyć się pysznymi ogórasami :-)
Składniki:
- 1,5 kg ogórków (najlepiej małych, ale jak trafią się duże to nie szkodzi);
- 5 szklanek wody;
- 1 szklanka octu 10%;
- 6 łyżek cukru;
- 1 duża łyżka soli;
- 1 średnia marchewka;
- świeży koper;
- główka czosnku;
- ziele angielskie;
- gorczyca;
- słoiki 1 L;
- zakrętki ( nowe! )
Przygotowanie korniszonów zaczynamy od porządnego umycia ogórków pod bieżąca wodą. Musimy je bardzo dokładnie oczyścić żeby nie było piasku. W między czasie nastawić piekarnik na 130 st. włożyć czyste słoiki i wyparzyć ok. 10 min. Gdy słoiki są w piekarniku, ścieramy marchewkę na tarce sałatkowej i przygotowujemy zalewę.
Smacznego. :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz