W poprzednim poście nawiązywałam do tortu jagodowego. Robiłam go dla siostrzeńca na ósme urodziny.
Przepis wzięłam z TEJ strony. Wyszedł bardzo leciutki i smaczny. Polecam go z czystym sumieniem :-)
Składniki:
- biszkopt przygotować wg tego przepisu;
- 2 szkl. jagód;
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 500 ml śmietany kremowej 30% ( mocno schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru;
- sok wyciśnięty pół cytryny;
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 słoika konfitury jagodowej,
- do dekoracji bezy ( ja użyłam gwiazdek z lukru królewskiego ).
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na niskich obrotach miksera z 2 łyżkami cukru pudru.
Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Oddzielić 1/4 kremu na wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.
Przygotować poncz z soku cytryny, wody i cukru. Odstawić.
Biszkopt przekroić na 3 blaty. 1 część skropić ponczem, posmarować konfiturą jagodową, posypać jagodami i nałożyć krem. Przykryć 2 blatem. Wykonać te same czynności na 2 blacie. Przykryć ostatnim blatem. Ostatniego blatu nie nasączamy już i nie kładziemy konfitury. Posmarować 1/4 częścią kremu górny blat i boki tortu. Boki obsypać pokruszonym biszkoptem. Wierzch wysypać jagodami i przyozdobić bezami.
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz