piątek, 8 sierpnia 2014

Ogórki kiszone

Hej Halo,dzisiaj przepis na ogórki kiszone. Ostatnio natrafiłam na niezłą okazję do kupna ogórków. Za 1 kg świeżutkich zapłaciłam UWAGA 1,19 zł (!). Grzechem było by nie wziąć kilka kilogramów :-)

Składniki :

  • ogórki;
  • na każdy litr wody 1 łyżka soli;

na każdy słoik:

  • 2-3 cm chrzanu;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 ziarenka pieprzu ziarnistego;
  • koszyczek kopru;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego.
Ogórki obmyć wysuszyć. Słoiki wyparzyć w piekarniku przez 10 min w 130 stopniach. Przygotować solankę. W wodzie rozpuścić sól. Odstawić.
W ostudzone słoiki nakładać kolejno: koszyczek kopru (może być również łodyżka jeśli mamy), ziele angielskie, pieprz, czosnek. Ogórki układać w słoikach ciasno aby nie wypłynęły do góry po zalaniu. Zalewać zimną  powstałą solanką i zakręcać, odstawić na kilka dni w domu. Ogórki będą fermentować. Po ok 1,5 tygodnia wynieść do piwnicy bądź spiżarni. W zimowe dni otwierać ze smakiem.
Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz