piątek, 8 sierpnia 2014

Lazania ze szpinakiem i żółtym serem

Hej.
Jakiś czas temu w lidlu udało mi się upolować na promocji makaron do lazani. Leżał sobie spokojnie na końcu szafki i czekał na moja wenę twórczą;-)W końcu udało mi się z niego zrobić pyszny i prosty w przygotowaniu obiad.

Składniki:

  • kilka gotowych płatów makaronu do lazani;
  • paczka mrożonego, liściastego szpinaku;
  • 150 startego żółtego sera;
  • szczypta gałki muszkatałowej;
  • sól, pieprz;
  • 1opakowanie knorr Fox do spaghetti Napoli bądź bolognese.
Fix rozrobić według przepisu na opakowaniu.
Szpinak rozmrozić smażąc na patelni, gdy będzie juz gotowy podsmażyć jeszcze chwilę dodać gałk, pieprz i sól do smaku. Na koniec dodać ser i wymieszać aż się rozpusci.
Żaroodporne naczynie wylać1/4 sosu fix. Układać kolejno, płaty makaronu, smarować sosem, wykładać farsz, lekko sosem i przykryć makaronem. Czynność powtórzyć aż do skończenia sosu. Zazwyczaj wychodza 3 piętra:-) Zapiekać w piekarniku (może być termoobieg) 180stopni ok20minut. Ja zawsze sprawdzam widelcem czy makaron jest miękki.
Na sam koniec możemy położyć na górę żółty ser ale tylko jeśli lubicie. Ale wydaje mi się ze w środku jest go wystarczająco. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz