jako, ze pogoda daje nam się wszystkim we znaki ( upał ) podam dziś przepis na przepyszne, ostre ogórki krokodylki. Mam nadzieję, że chociaż trochę poprawi wam się humor :-)
Składniki:
- 2 kg ogórków;
- 4 łyżki soli;
- 0,5 kg cukru;
- 3/4 szkl. octu 10%;
- 8 łyżek oleju rzepakowego albo innego;
- 2 główki czosnku;
- 2 łyżki mielonego chilli.
Ogórki oczyścić i osuszyć. Pokroić w słupki na 4 części. Przełożyć do miski i zasypać je solą. Odstawić na 6 godzin. W tym czasie puszczą sok. Powstały sok odlać do szklanki i zachować.
Powstałą zalewą zalać ogórki. Ogórki puszczą jeszcze sporo soku. Odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc). Ogórki przełożyć do wyparzonych słoików.
*Jeżeli ocenimy że zalewy jest zbyt mało możemy dolać wcześniej zlanego soku z ogórków.
Słoiki zalewać zalewą, a następnie pasteryzować 5 minut. Odstawić do góry dnem aby słoiki zaciągnęły.
Smacznego.
Sylwia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz