poniedziałek, 21 lipca 2014

Puszysty biszkopt

Hej.
Ostatnio poproszono mnie abym zrobiła tort dla siostrzeńca na jego 10 urodziny. Jako, że sezon jagodowy w pełni zdecydowałam się na tort jagodowy. Przepis na w/w tort podam w oddzielnej notatce :-)

Składniki:

  • 5 jaj ( w temperaturze pokojowej)
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej;
  • 3/4 szkl. cukru;
  • 3/4 szkl. mąki pszennej;
  • szczypta soli.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać kolejno żółtka, miksować. Dodawać po trochu cukier, aż się rozpuści. Przesiać mąki i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić czyste. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec 30 min.
Po wypieku wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości ok 60 cm na podłogę (dnem do dołu). Odstawić do piekarnika do ostygnięcia. Boki odkroić od blachy dopiero po całkowitym ostygnięciu biszkoptu.
smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz