sobota, 19 lipca 2014

Tort DACQUOISE - bezowy z orzechami i daktylami

Witajcie,
dzisiaj trochę słodkości. Po raz kolejny w miesiącu będę robiła ten tort. Zachwyca smakiem. Padły słowa , że jest lepszy niż tort bezowy od "Sowy". Tort bezowy nie jest trudny w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Nie pożałujecie! :-)

Składniki:

Beza:


  • 6 białek;
  • 300 g cukru pudru;
  • 1  łyżka octu winnego białego lub czerwonego;
  • szczypta soli;
  • 8 suszonych daktyli.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 300 ml kremówki 30% lub 36%;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 150 g masy kajmakowej o smaku krówki;
  • 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich;
  • 10 daktyli;
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru;
  • 0,5 łyżeczki kakao.

Beza:
Z papieru do pieczenia wyciąć koła. Jako szablon wykorzystać dół tortownicy 22 cm. Koła umieścić na blachach od piekarnika.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ale w miarę szybko aby nie ubijać zbyt długo. Zaprzestać gdy masa będzie błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać łyżkę octu i posiekane daktyle. Masę podzielić na 2 części. Wylać na wycięte wcześniej koła i piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec 105 minut (termoobieg). Beza popęka więc się nie martwcie. Po wysuszeniu bezy w piekarniku zostawić ją w uchylonym piekarniku, najlepiej na noc.


Krem:
Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki. Do 1 miski włożyć schłodzony serek mascarpone i kajmak- zmiksować na gładką masę. W 2 misce ubić śmietanę na niskich obrotach aby ze  śmietany nie wytrącił się tłuszcz.Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Połączyć śmietanę do kajmaku i mascarpone. Nigdy odwrotnie! Na sam koniec wsypać bakalie i wymieszać łyżką.
1 płat bezy położyć na talerzu do tortów, rozsmarować powstały krem i przykryć 2 częścią bezy. Posypać kakaem i udekorować daktylami.


Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz